Loading...

Divize a jízda pohárem ČMFS. Pojďme si představit Libuš, našeho zítřejšího soupeře

V neděli od 18:00 se v Satalicích utkáme s momentálně čtrnáctým týmem tabulky, ale věděli jste, že Libuš má za sebou například čtvrtfinále českého poháru, kde se na domácím hřišti utkali s Baníkem Ostrava? Pojďme si v textu blíže představit našeho zítřejšího soupeře.

Fotbalový klub SK Libuš začal psát svoji historii v roce 1923, kdy parta nadšenců z řad Sokola Libuš založila fotbalový klub, tehdy ještě na periferii hlavního města Prahy.

Největší vzestup libušského fotbalu nastal až po roce 1990 a nejvíce pak v roce 1993. V tomto roce mužstvo dospělých postoupilo do Pražského přeboru. Ještě větší pozornost však v tomto roce vzbudili fotbalisté svojí účastí ve čtvrtfinále Poháru ČMFS, kdy podlehli na domácím hřišti ligovému Baníku Ostrava nejtěsnějším rozdílem 0:1, ale předtím postupně vyřadili o dvě třídy výše hrající Mladou Boleslav a v tu dobu prvoligovou Duklu Praha.

Jeden z dalších úspěchů zažila Libuš v sezóně 2001/2002, kdy suverénním způsobem zvítězili v soutěži Pražského přeboru a postoupili do divize. Převážná část mužstva byla vždy složena z vlastních odchovanců klubu.

Samostatnou kapitolu v libušském klubu tvoří mládežnické oddíly, které jsou ročníkově seřazeny od mladší přípravky až po starší dorost, zároveň se v klubu starají o tzv. „předpřípravku“, kde je každoročně zapojeno okolo třiceti nejmenších hráčů, kteří ještě nemohou hrát samostatné soutěže a na fotbal se teprve připravují. Tato práce s mládeží se klubu velmi vyplácí. Navíc započali spolupráci se základními školami v blízkém okolí, kde jsou hráči libušského klubu umísťováni do tříd se širším sportovním zaměřením s důrazem na fotbal.

Výsledky v mistrovských soutěžích klubu dokazují, že se práce s mládeží daří, a to i ve velice skromných podmínkách, které mají k dispozici. V kategorii přípravek a mladších žáků jsou stálými účastníky Pražského přeboru, což je v této kategorii třetí nejvyšší žákovská soutěž v republice, v kategoriích U15 a U14 jsou účastníky celorepublikové soutěže. Několik sezón také byli i účastníky České žákovské ligy.

S Libuší jsme se na podzim utkali v průběhu srpna, kdy jsme na jejich hřišti zvítězili 1:7 po čtyřech trefách Patrika Zolotuchina a hattricku Tomáše Panýrka.