Loading...

Raptors pokazili velkou slávu ve Kbelích, před parádní návštěvou ovládli šlágr. Naděje Spartaku zhatil skvělý gólman hostů

Šlágr mezi Spartakem Kbely a Prague Raptors byl soubojem vedoucích týmů B skupiny I. A třídy. Více než pět stovek fanoušků v ochozech, spousta pohledných akcí a snahy. Ve výsledku pak hosté vyhráli 3:0 a pokazili domácím plánovanou oslavu postupu do Pražská teplárenská přeboru. Kbely ale stejně mají k dobru šest bodů na svého přemožitele, do konce soutěže zbývají čtyři kola, takže je lídr tabulky stále krůček od stvrzení posunu do nejvyšší pražské soutěže.

Že Kbely čeká velký zápas, to bylo znát dlouho před výkopem, omladina se trousila v černobílých šálách za pasem do areálu, tamní hospůdka praskala ve švech v očekávání velké slávy, po hřišti se proháněli malí caparti, samozřejmě s mičudou u nohy. Domácí šéf Tomáš Haniak pochodoval areálem a dohlížel, aby vše bylo připraveno do nejmenšího detailu. Za jednou z branek se formoval kotel domácích, slušný počet fanoušků ale přijel fandit i Raptors. Domácí tábor pak vše okořenil slavnostním nástupem, kdy kbelské naděje doprovodily hráče áčka na plac. „Nechceš to jí odehrát místo mě?“ ptal se jeden z domácích hráčů klučiny. Ten ale jen odmítavě zavrtěl hlavou a spokojil se se slavnostním nástupem.

Nažhavení domácí, kteří před výkopem měli jediný prohraný zápas v soutěži, dostali brzy ledovou sprchu. Už po čtyřech minutách hry zaskočil defenzivu Spartaku Cabrane a rozjásal hlouček fanoušků Raptors. Domácí pochopitelně nic nezabalili a ve skvělé atmosféře se hrnuli do útoku. V brance ale hosty opakovaně parádními zákroky držel Uzih Michael Oghenewoware, když zneškodnil tři velké šance Jakubu Panýrkovi, publikum jen zklamaně vzdychlo. V jednu chvíli už se totiž zdálo, že míč musí skončit v síti, leč reflexivní zákrok gólmana Raptors jej zastavil.

A s domácími bylo ještě hůř v 17. minutě, kdy pro změnu vyzrál po hezké akci na domácího gólmana Malíka pohotový Tarasenko. Ani jeho slavnější hokejový jmenovec z NHL by se za povedený zásah nemusel stydět. Za stavu 0:2 už to vypadalo s Kbely hůř, ale pořád se praly s osudem. Možná je zaskočil jen pohled na ukazatel skóre, kde pěknou chvíli svítilo omylem skóre 0:3. Šlo pouze o omyl, byť nakonec i tento stav se nakonec na ukazateli skóre objevil. O tom ale v první půli nemohla být řeč.

O pauze moderátor odpoledního zápasu vyzpovídal Evu Haniakovou, legendu českého ženského fotbalu, bývalou reprezentantku, která dlouhá léta hrála za Slavii a pak jako trenérka přesídlila na Letnou do Sparty. „Teď jsem se vrátila domů,“ uvedla do mikrofonu energická dáma, která nedávno oslavila sedmdesáté narozeniny. A teď piplá kbelské talenty se stejnou péčí jako tomu bylo v pražském „S“. A áčko Kbel motivuje sladkou odměnou po zápasech. „Mají to jako motivaci, ale peču jim ráda a bude to tak i dál, i když se třeba remizuje, nebo někdy prohraje,“ dodala Císařovna fotbalu. 

Právě tak se jmenuje kniha o legendární hráčce a trenérce. Odpovědět na dotaz, kolik potravin už pro tým při pečení spotřebovala, nedokázala. Stejně tak nezazněl tip na konečný výsledek. „Nikdy netipuji,“ přiznala.

Jistě ale držela palce domácím, které vede jako kouč její syn Martin. Snahu hráčům Kbel nelze upřít, ale v neděli večer jim nebylo přáno. Potěšit všechny mohlo hlavně to, když hlasatel oznámil, že zápas sleduje 545 diváků! „O tři stovky více než minule,“ konstatoval jeden z fandů. Všem v hledišti zatrnulo, když po hodině hry skončil na trávníku po vzdušném souboji hostující Lopez Andrés. Ten spadl z výšky a zůstal bezvládně ležet. Nejprve to vypadalo zle, nakonec hřiště opustil na nosítkách a na střídačce se dal dohromady.

Za chvíli pak zpečetil osud zápasu hostující Houdek, jenž je rodákem ze Sydney, ale jeho dědeček byl Čech. V Česku to zkoušel třeba i ve třetiligové Hostouni a během kariéry si kopnul v Anglii či Německu. Domácím nebylo přáno zaznamenat ani čestný úspěch, proti byl jistý gólman Raptors. Ten byl určitě jedním z hrdinů. „Pomohlo nám, že jsme začali dobře a rychle dali gól. Věděli jsme, že to bude těžký zápas, ale bylo to důležité pro to, abychom vyhráli,“ vykládal cestou do kabin.

„Dobrý zápas! Ano, Michaeli!“ pokřikovali spoluhráči mířící do kabin. „Těší mě, že jsem nedostal gól. Byl to dobrý zápas a o to větší mám radost, že jsme udrželi nulu,“ lebedil si gólman. Horší už to bylo se situací v tabulce, které pořád vládnou Kbely, vedou o šest bodů. „Víme o tom, koukáme se směrem nahoru, rádi bychom šli také výš. Ale jsme v horší pozici, protože jsme druzí,“ shrnul situaci Raptors gólman.

To domácí kapitán Jiří Vokoun cestou do kabin vstřebával velké zklamání z výsledku a na dotaz, proč to tentokrát nevyšlo, reagoval omluvou, že děkuje za možnost se vyjádřit, ale odpověď v dané chvíli není jednoduchá. Dá se čekat, že pokud budou Kbely nakonec úspěšné a dorazí do postupového cíle, bude snad sdílnější. Ostatně obecně nebylo domácím do zpěvu, byť po odmakaném utkání šli poděkovat sportovně kotli za podporu. „Atmosféra byla super, kluci to odmakali proti skvělému soupeři. Prostě to jen tentokrát nevyšlo s výsledkem, není se za co stydět,“ shrnul dojmy jeden z odcházejících domácích fanoušků.

Jenže říkejte tohle hráčům Spartaku, když postup byl tak blízko. „Zápas měl kvalitu z obou stran. Soupeř ocenil náš výkon a já jsem zase musel ocenit kvalitu výkonu Raptors, byla na tuhle soutěž velmi vysoká,“ přiznal na úvod trenér poražených Martin Haniak. „Určitě jsme si představovali lepší konec pro nás, všichni jsme se těšili, že by to mohlo dopadnout, protože se mohl slavit postup, který si všichni přejeme, ale budeme si muset počkat,“ pokračoval Haniak.

Trenér poražených dobře ví, že jeho tým má pořád v čele tabulky slibný náskok, s Raptors má ale nyní horší vzájemné zápasy, takže musí uhrát více bodů než Raptors, aby při bodové shodě skončily Kbely na prvním místě. „Budeme to muset vybojovat v dalších zápasech. Horší vzájemná bilance nás bude nutit ještě víc v dalších zápasech, abychom uspěli. My bychom ale i tak chtěli ty zápasy vyhrát, protože tady chceme vyhrát všechny zápasy. Upřímně, tentokrát musíme uznat sílu soupeře, i když i my jsme měli dost svých velkých šancí… Soupeř byl kompaktní, podržel ho i brankář. Nedá se nic dělat,“ dodal Martin Haniak.

Autor: René Machálek, www.fotbalpraha.cz