Loading...

Komunisty málem zničený klub. Pojďme se podívat do historie Slovanu Bohnice

Zítra od 17:00 odehrajeme na Stadionu Václava Sajfrta mistrovské utkání se Slovanem Bohnice. Pojďme se společně podívat do historie našeho soupeře, ale i na vzájemná utkání.

První pokusy o založení fotbalového klubu v Bohnicích se datují do roku 1919. Tehdy byl založen tzv. kroužek začátečníků z řad studentů a učňů a jeho název byl Disk. O rok později pak vznikl S.K. Praha Bohnice, který byl hned od začátku silný a početný, disponoval hned čtyřmi mužstvy. V následujících letech nedaleko psychiatrické léčebny vznikaly a zanikaly další kluby (Dělnický SK, později Rudá Hvězda Bohnice, Bohnický S.K.).

Posledně jmenovaný oddíl pak činovníci v roce 1935 přejmenovali na Čechoslovan Praha VIII. Ten s drobnými problémy způsobenými válkou fungoval až do roku 1948 a první den roku 1949 pak přešel do tamní zaštiťující Tělovýchovné jednoty – TJ Slovan Bohnice. Po útlumu na začátku padesátých let se klub znovu nastartoval, nechal vybudovat novou zděnou budovu se šatnami a malou klubovnou. Prvnímu týmu se podařilo v roce 1961 postoupit do I. A třídy, což byla nejvyšší soutěž, která se tu do té doby hrála.

S blížícím se rokem 1970 se ale v Bohnicích začalo s prvními pracemi na stavbě nového sídliště a funkcionáři Slovanu se dozvěděli, že výstavba se dotkne veškerého sportovního zařízení TJ. V roce 1972 bylo hřiště zabráno. Z bohnických se tak doslova přes noc stali bezdomovci, protože žádné náhradní prostory nedostali. Slovanu reálně hrozil zánik. Členové výboru rezignovali, činnost přerušily i mládežnické výběry, zůstal pouze první tým. Teprve v roce 1975 klub konečně dostal nový areál, kde sídlí dodnes. Tehdy byste však Pod Čimickým hájem našli jen jedno pískové hřiště a 5 přenosných buněk, které sloužily jako šatny. Znovuzrozený Slovan začal opět intenzivně pracovat s mládeží.

Momentálně Bohnicím patří v letošní sezóně poslední místo v soutěžní tabulce a musí bít na poplach. Na patnáctou Libuš ztrácejí již čtyři body. Poslední vzájemné utkání jsme v Bohnicích vyhráli 2:3. Soupeř šel ve 22. minutě do vedení, stav utkání srovnal ve 33. minutě Tomáš Panýrek a ve druhém poločase na 1:3 zvýšili Jakub Panýrek s Patrikem Zolotuchinem. Výsledek ještě v 84. minutě korigoval Lukáš Rutta.