Loading...

Dlouhá léta v divizi i historický postup do třetí ligy. Pojďme si představit našeho zítřejšího soupeře, Uhelné sklady

Zítra od 10:30 nás na stadionu Uhelných skladů čeká těžké utkání, ale pojďme si před zítřejším bojem představit našeho soupeře. Podíváme se do historie, ale i na naše novodobé vzájemné zápasy.

Uhelné sklady vznikly v roce 1965 a za jejich vznikem stáli zaměstnanci Pražských uhelných skladů (PUS). Počátky klubu byly velmi složité, protože mužstvo nevlastnilo prakticky žádné vybavení ani vlastní hřiště. Přesto už 10 let po vzniku se fotbalisté dokázali probojovat až do divize.

V divizi klub působil v letech 1975 – 1979, 1981 – 1986, 1987 – 1992, 1997 – 2005. V sezóně 1988/89 pak klub zažil největší úspěch v historii, když hrál dokonce třetí nejvyšší soutěž. Od roku 2005 klub působí pouze v pražských soutěžích. Novým trenérem A mužstva pro sezónu 2021/2022 se stal Zdeněk Šenkeřík, který dostal za úkol tým zachránit v přeboru, ale nepodařilo se. Mužstvo končí na 15. místě a sestupuje do 1.A třídy, kde hraje dodnes.

Minulou sezónu zakončily Uhelné sklady na 9. místě. V prvním vzájemném střetnutí jsme doma soupeři podlehli 1:2, kdy jsme po brance Jana Horního šli do vedení, ale v zápětí srovnal Antonio Valero. Poslední branku v utkání jsme si kuriózně vstřelili sami, kdy přihrávka Jana Horního poskočila o drn a přeskočila nohu brankáře Adama Malíka. Ve druhém, jarním utkání jsme soupeři úvodní prohru vrátili a to výhrou 2:3 po třech brankách Jakuba Panýrka.

Podzimní střetnutí v letošní sezóně patřilo mezi ty zajímavější, které jsme odehráli. Nechyběly emoce, zvraty a dobrá atmosféra. Do vedení šli hosté po proměněném pokutovém kopu Martina Ondruše. Po horším prvním poločase jsme udělali v poločase pár změn, Tomáše Pokorného vystřídal Lamin Dampha a ten po pár minutách na hřišti vyrovnal. Jenže hlavní rozhodčí usoudil, že do sítě dostal gambijský útočník míč rukou, i když hráči i fanoušci měli jiný názor a vyrovnání se muselo na chvíli odložit.

O 10 minut později Lamin Dampha přesně odcentroval, našel Tomáše Panýrka a ten zajistil vyrovnání. Před druhou naší brankou ještě ve vápně soupeře proběhla sporná situace, kdy jsme se dožadovali pokutového kopu, ale to nic neměnilo na tom, že v 75. minutě obrat dokonal Patrik Zolotuchin a my si připsali tři body do soutěžní tabulky. Poslední vzájemné utkání je tak nejlepší reklamou na zítřejší utkání.

Uhelné sklady jsou v letošní sezóně zatím mnohem úspěšnější než v předchozím ročníku. Letos se totiž perou o zpáteční jízdenku do Pražského přeboru. Momentálně našemu zítřejšímu soupeři náleží čtvrtá příčka, ale s bodovým dosahem na druhé Prague Raptors. Uhelné sklady mají i v kádru momentálně nejlepšího střelce soutěže Martina Ondruše, který se šestadvaceti brankami vede tabulku střelců.