Loading...

Náš dnešní soupeř z Cholupic: Historie, vzájemná střetnutí, ale i srovnání formy.

Dnes v 16:30 vyběhnou k utkání naši fotbalisté v rámci 21. kola na hřišti Cholupic. Domácí si na jaře zatím drží dobrou formu, kdy ze čtyř utkání vyhráli třikrát a ženou se do středu tabulky za bezpečnou záchranou. Pojďme se podívat na historii našeho dnešního soupeře, ale i na vzájemná střetnutí.

Historie Cholupic

Roku 1924 se pánové Polák Josef, Boháček Josef, Nakládal Bohumil a Chaloupka Josef rozhodli založit fotbalový oddíl a dali mu název CHOLUPICKÝ FK. Klubové barvy byly černá a bílá. První hřiště bylo poblíž letiště, údajně na pozemku hostinského Jedličky.

Ve třicátých letech půjčila obec fotbalistům pozemek, na kterém je dnešní hřiště. Hřiště nemělo oplocení a až do roku 1941, kdy byly postaveny první dřevěné kabiny a tak za šatny sloužila hospoda Rudolfa Jedličky, kde se hráči nejen převlékali, ale i slavili svá vítězství a zapíjeli prohry. Po druhé světové válce získali fotbalisté hřiště do trvalého vlastnictví.

Tělovýchova má v Cholupicích tradici již od první světové války. Přes různé názvy FDTJ, Sokol, DTJ.Sokol až po sjednocení v roce 1948 na název TJ SOKOL CHOLUPICE, kam je zahrnut i oddíl kopané.

V letech 1959 – 1961 jsou svépomocí postaveny zděné kabiny, v roce 1967 malá tribuna a následuje v roce 1972 oplocení hřiště. V roce 1988 je přistavěna klubovna s malým bufetem.

S postupem do přeboru v roce 2001 se mění vesnické hřiště na malý stadiónek, buduje se vysoký plot, stožáry na umělé osvětlení pro večerní tréninky, klubovna pro hráče.

Od založení klubu do dnešních dnů nebyla ani jednu sezónu přerušena činnost fotbalistů. Ani za německé okupace, přes zákaz shromažďování a jiné překážky, které sebou přinesla druhá světová válka, neustala ani schůzovní, ani sportovní činnost.

V minulých letech byla družstva žáků, dorostu a v letech 1977 – 1983 i B-mužstvo. Postupem času zůstalo pouze A-mužstvo a dlouho se nedařilo obnovit činnost jiných oddílů. To se změnilo v roce 2008, kdy byla přihlášena dvě mládežnická družstva do soutěže. Vzestup cholupické kopané završil rok 2009, kdy se první mužstvo vrátilo do Přeboru Prahy a bylo založeno opět B-mužstvo.

Na počest bývalého hráče, dlouholetého funkcionáře a vedoucího oddílu kopané bylo cholupické hřiště pojmenováno na „Stadion Jindry Váchy“.

Vzájemná střetnutí

První naše vzájemné utkání po postupu do 1.A třídy proběhlo na hřišti Kbel v roce 2022. Tým, který tehdy vedl známý trenér Miroslav Jíra jsme porazili 2:0 po brankách Miroslava Zicha a Vojtěcha Češky. Jarní vzájemné střetnutí na hřišti soupeře skončilo remízou 1:1, jedinou naši branku vstřelil Tomáš Zima.

V letošní sezóně jsme s Cholupicemi zaznamenali první ztrátu v této sezóně, kdy jsme na domácím hřišti s houževnatě bránícím týmem zaznamenali remízu 0:0. Objevují se i názory, které tvrdí, že kdyby se zmiňované utkání hrálo ještě teď, tak je výsledek stále 0:0.

Forma obou mužstev

Do dnešního utkání jdeme z prvního místa, Cholupice jsou momentálně na dvanácté příčce. Zatím jsme ze čtyř utkání neztratili ani v jednom z nich a soutěžní tabulku vedeme o 11 bodů (situace před 21. kolem). Náš dnešní soupeř si do jarní části sezóny přinesl dobrou formu, kdy ze čtyř utkání zvítězili hned třikrát. Během zimní přípravy se do kádru Cholupic vrátil obávaný kanonýr Daniel France, jenž se po roce vrátil z přeborového Podolí.

Autor: Sokol Cholupice, Redakce