Loading...

Začátky fotbalu ve Slivenci, našeho zítřejšího soupeře

Sport a zvláště fotbal neboli kopaná byl a je důležitou a významnou součástí života obyvatel Slivence. Psal se rok 1957 a hrálo se mistrovské utkání 2. třídy ve Slivenci s dlouhodobým rivalem ze Zbraslavi, které skončilo vítězstvím hostů 2:1. Návštěva byla 700 diváků. Zápasy se tehdy hrávaly s chutí a láskou ke klubovým barvám, byly magnetem, který přitahoval lidi. Pojďme se však nyní podívat na úplný začátek.

První zmínky o kopané v Praze jsou z doby přibližně před 120 lety, tedy okolo roku 1891, a třicet let poté se našli nadšenci pro tento sport i ve Slivenci. Byli to většinou mladíci, kteří v té době navštěvovali fotbalové zápasy v Praze, Hlubočepích a na Zlíchově. Protože ve Slivenci mimo koulení kuželek jiná zábava nebyla, založili kopanou a dochovaný zápis uvádí datum založení 28. 7. 1924.

První ustavující schůze S.K. Slivenec se konala v srpnu 1924 v místnosti pana Kasalického za účasti 17 členů. Dne 13. září téhož roku se členské schůze zúčastnilo již 32 členů. Tím byl zájem podchycen.

V zápise byla i první zmíňka o zápase, který se uskutečnil již následujícího dne, 14. září, v Radotíně na hřišti Rudé Hvězdy, proti SK Vonoklasy – s dovětkem, že tamní klub zapůjčuje hřiště zdarma. Předzápas obstaraly rezervy, jak se tehdy říkalo dnešním B mužstvům.

Již týden po prvním utkání, v neděli 21. září 1924, bylo otevřeno hřiště ve Slivenci, kde hostovalo mužstvo Rudé Hvězdy Radotín. Před zápasem obdrželi hosté kytici se stuhou a čestný výkop provedl pozdější tajemník obce Josef Soukup.

Pojďme do současnosti a vzájemných utkání se Slivencem, se kterým držíme stoprocentní bilanci. Po postupu do 1.A třídy byl Slivenec prvním týmem, který přijel do Kbel. Tehdy jsme hosty porazili 5:2. Následné jarní utkání, které se odehrálo na umělé trávě na Braníku jsme vyhráli 1:3. 

V současné sezóně jsme se poprvé podívali na útulné hřiště Slivence, kam jsme již přijeli jako vedoucí tým tabulky. Vyhráli jsme 0:3 a doufáme, že vítězná bilance vydrží i po zítřejším utkání.