Loading...

Energie týmem doslova létala, trenér Haniak hodnotí podzimní část

Máme za sebou podzimní část, kterou jsme zakončili prvním místem a postupem do čtvrtfinále poháru. V magazínu Černobílý se před posledním utkáním se Zlíchovem rozpovídal trenér Martin Haniak, který mluvil o podzimní části, zhodnotil letní posily, ale okomentoval i situace, které v průběhu podzimu pozitivní nebyly.

Máte před sebou poslední utkání podzimu. Jak byste zhodnotil počínání Kbel?

Já si především přeji, abychom vítězně dotáhli i poslední podzimní utkání se Zlíchovem, který minulou sezónu ukazoval svou kvalitu. Tým si své postavení v tabulce odmakal, šel si za úspěchem, chtěl vyhrávat, takže to dnes dotáhneme. Kluci na stadion lákají čím dál více lidí, kteří si nakupují klubové suvenýry a o zápasy A-týmu se musí starat větší počet lidí a všichni si přejí být v dalších zápasech opět vítězní. Je také příjemné vidět po Kbelích a okolí spoustu kluků a holek ve kbelských věcech. Jsem rád, že se tým prezentuje disciplinovaným způsobem. Chceme hrát tvrdě, důrazně, ale pokud možno čistě a konstruktivně. Fandy na nedělním zápase vítáme.

V průběhu podzimu přišlo i období, kdy se herně úplně nedařilo. Přesto jsme dokázali utkání vyhrávat. To o týmu také něco vypovídá, že?

Víme všichni, že slabší chvíle přijde na každý tým různých úrovní. Důležité je, jak mužstvo zareaguje. My jsme se snažili spíše přidat v tréninku a zvýšit nasazení, hledat s hráči lepší řešení určitých situací. Nakonec důležité je, že jsme většinu těchto zápasů dokázali převracet na naši stranu, i když tolikrát v poslední možné chvíli. To si myslím, že klukům dodalo sebevědomí do těžkých situací, pořád hrát a pokoušet se třeba i o nemožné a stále věřit, že to přijde. Nevyšlo to gólově s Cholupicemi a herně poté především v zápase s Řeporyjemi. 

Jak jste naznačil, tak podzim nabídl i řadu utkání, kdy jsme výsledek museli otáčet, nejemotivnější byly určitě zápasy v Radotíně nebo na Přední Kopanině. Jak se na tohle koukáte? Těší vás, že tým má mentální sílu utkání nevzdávat nebo hledáte spíše chyby v tom, proč inkasujeme jako první?

Já bych určitě přidal i zápas hned v prvním kole na Zbraslavi, kde jsme začali velmi slabě a po prvním poločase prohrávali 1:3, v 55. minutě dokonce 2:5, ale kluci neustále útočili a hledali možnosti, jak vstřelil branku a na konci bylo skóre 6:5 pro nás. Energie týmem doslova létala, kluci prostě nechtěli nechat body na hřišti a určitě i tato otočka ukázala klukům do jiných zápasů, že je stále o co hrát, i když v momentální situaci tomu stav třeba neodpovídá. Těch zápasů, kdy jsme prohrávali 0:1 bylo v řadě asi pět, dokonce několik po pokutovém kopu. Mluvili jsme o tom, že to musíme zastavit, ale další zápas to přišlo znovu. Zpětně myslím, že to bylo zčásti jen o naší koncovce, protože šancí v začátcích utkání jsme vždy měli dost. Každopádně před klukami klobouk dolů, i v neuspěšných zápasech se o to rvali až do konce.  

Podzim vyprodukoval i dva hráče, u kterých se adaptace čekala delší. Myslím zejména Lamina Damphu a Daniela Kosinu. Jak koukáte na jejich výkonnostní posun?

Oba hráče jsme v létě do týmu chtěli, chtěli jsme rozšířit kádr o mladé kluky s určitými plusy pro tým. Bylo důležité, aby si kluci v týmu zvykli a tým si zvykl na ně. Oba odehráli ze začátku pár utkání za B-tým, kde jsme je chtěli vidět ve hře a hlavně, aby si navykly na dospělý fotbal, protože oba přišli z dorosteneckých týmů a určitě zaujali. Kádr jsme chtěli mít i širší. Co se týče Dana, tak pro něj to bylo složitější, jelikož přišel až ke konci září, kdy sezóny obou týmů byly rozehrané a teď odehrál v základu dvě těžká utkání za A-tým. Lamin začal postupně naskakovat na delší a delší úseky, hru dokázal oživit a zápase v Radotíně a na Kopanině dokonce i gólově rozhodl. U obou věřím v další posun, jsou to mladí kluci a určitě by se sami měli chtít zlepšovat a posouvat se. Starší kluci jim i dalším mladým klukům určitě také spoustu věcí poradí. Tyto vazby beru jako velmi důležité, jen si tak občas promluvit, brát se vzájemně jako parťáci pro společný úspěch.

Je nějaký podzimní zápas, který vám nedá spát?

Tak dobře se určitě nespalo po zápase s Řeporyjemi, kde se nám nedařilo ani moc herně. Já ale vlastně řeším všechny zápasy, ale hlavně ten, který následuje, protože ten je v dané chvíli nejdůležitější. Přemýšlím nad vším, někdy opravdu moc, chci být klukům, co nejvíce prospěšný, reagovat vždy správně na vývoj utkání. Musím se učit taky umět odpočívat. 

Závěr podzimu se odehrává bez opor. Věřil jste, že jste schopni těžký závěr podzimu bez Patrika Zolotuchina či Jakuba Panýrka zvládnout?

Bohužel nám oba ke konci podzimu vypadli, ale je důležité, aby tým v takové situaci dokázal najít i jiné možnosti, jiným rozestavením nebo posuny hráčů v sestavě. Zodpovědnost musí nést celý tým a být připraven na vše. Je skvělé to nějak poskládat, věřit si vzájemně a nakonec zápas vyhrát. Kluky to možná ještě více semklo, což se teď v zápasech určitě ukazuje. Opět když si vzpomenu na okolnosti zápasu na Kopanině, tak jsem na kluky fakt pyšný. Oba nám na hřišti samozřejmě chybí a věřím, že v jarní části už stoprocentně pomůžou. 

V létě k nám přišlo celkem šest nových hráčů. Jak byste jejich první půlrok zhodnotil?

Určitě se v týmu i na hřišti hodně výrazně ukazuje Jan Kohlbeck, který má obrovské hráčské zkušenosti, má i velmi dobrou brankářskou praxi, což nám teď jasně ukázal na Kopanině. Tým neustále burcuje, je velmi důrazný a nikdy nic nechce vzdát. Má i spousty poznatků ke hře. Komunikujeme spolu často. 

Martin Elysberg alias Tere je hnacím motorem a neúnavným borcem ve středu hřiště. Postupně si zvyká na spoluhráče a jeho výkony jdou ještě nahoru. Zvyká si, více už i komunikuje hru. Díky za něj! Moc toho nenamluví, ale o to více hraje. Dobře k nám zapadl.

Pelson do týmu docela rychle naskočil, ctí týmového ducha a i když jako cizinec to má tězší, tak se učí česky, takže ve hře už používá česká slovíčka. S jeho přátelskou povahou to má o to jednodušší. V některých zápasech týmu výrazně pomohl. Má jemnou techniku, takový elegantní projev. 

Vojta Havlín měl bohužel obrovskou smůlu na zranění, takže věřím, že se mu povede odtrénovat zimu a na jaře týmu svým herním pojetím také pomůže. Jeho zaujetí ve hře je obrovské. Je důrazný, silný a má skvělou kopací techniku.

Čeká nás zimní příprava a další přestupové období. Máte už představu, jak zima bude vypadat a budete chtít kádr ještě posílit?

Máme už naplánováno celkem šest přípravných zápasů, od 28.1. každý víkend jeden zápas, takže každý hráč se bude moci ukázat. Snaha bude na začátku rozložit vytížení na více hráčů a vyzkoušet hráče i na jiných postech, což se ukazuje jako potřebné. Ohledně posil to je zatím otevřené. Máme nějaké hráče na určité posty vytipované, takže uvidíme, jak to dopadne. Určitě bychom rádi zapojili i kluky z dorostu i z důvodu jejich porovnání se hrou v mužském fotbale. 

Jakým způsobem posily vybíráte? Máte nějakou počáteční představu nebo vás při výběru zajímá jen individuální kvalita?

Je to určitě širší spolupráce včetně hráčů, kteří sami chodí s možnostmi, třeba bývalých spoluhráčů. My si to následně vyhodnotíme a poté pozveme hráče na zkoušku, zda by mohl být posilou. Občas se stane, že i hráč osloví nás, při této možnosti to probíhá stejně jako v té první. Každopádně se snažíme si vyhodnotit, kde bychom potřebovali posílit a na daný post následně máme vytipované možnosti, které se postupně snažíme oslovovat. Noví kluci musí být týmu přínosní a také hlavně zapadnout po lidské stránce do naší kbelské fotbalové rodiny.

Na čem budete chtít v průběhu zimy zapracovat?

Základem je vždycky kondice, určitě i díky ní se nám daří v koncovkách utkání otáčet. Hráči se musí snažit být stále dobře nastaveni a být na sebe nároční…