Loading...

Nejvyšší prioritou je rozšíření tréninkových ploch. Rozsáhlý rozhovor s Vítem Mrkvičkou

Kbelská mládež zažívá obrovský vzestup a ohlas v rámci Prahy je velký. Více fungování mládeže přiblížil šéftrenér Vít Mrkvička, který i nastínil plány do budoucna a co kbelský fotbal nejvíce tíží.

U kbelské mládeže jsi dlouho, zažil jsi i krušné časy, ale jak bys zhodnotil vývoj naší mládeže v průběhu let? V čem se způsob výchovy kbelských talentů nejvíce změnil?

U kbelské mládeže systematicky pracuji již od roku 2014. Významný progres vnímám zejména v nárůstu členské základny, kdy v roce 2014 jsme v přípravkové kategorii čítali zhruba 10 až 15 hráčů a dva trenéry. Díky silné populaci mládeže, vzhledem k developerským projektům každoročně docházelo k nárůstu o 20 až 30 hráčů a to s sebou neslo i větší množství nově příchozích rodičů, trenérů. Významnou změnou v kvalitě je postupné získávání zkušeností všech nově vznikajících trenérů a pravidelné proškolování vzhledem k trenérským licencím.  Ze začátku jsme začínali pracovat velice intuitivně a postupně jsme získali a předávali si zkušenosti ze školení mezi sebou. Zároveň jsme začali využívat i programy, které začal nabízet pražský fotbalový svaz jako například létající trenéři, což nám umožnilo pozvat zástupce profesionálních klubů do Kbel.

Spolupráce se Slavií, pozvánky na zajímavé turnaje, úspěch na Planeo Cupu, to vše fanoušci nejspíše vědí, ale jaký úspěch byl podle tebe tím stěžejním, bez kterého by se nic zmíněného nestalo?

Největším a nejstěžejnějším úspěchem je, že se podařilo dát dohromady skvělou partu lidí. Lidi, kteří jsou nadšenci a zapálení. Mnozí berou naši trenérskou skupinu jako velkou rodinu. Zároveň je to díky skvělé podpoře všech, kteří se kolem kbelského fotbalu pohybují. Vedoucí, skvěle fungující výbor, který zajišťuje zázemí, financování, podmínky a samozřejmě skvělou partu rodičů, kteří nás podporují a snaží se dělat maximum, aby se děti cítily dobře, byly připraveny a zároveň se snaží komunikovat, spolupracovat a podporovat celý náš klub. Nebýt této podpory, tak nemůžeme být tam, kde jsme. 

V jeden moment se o partnerství s mládeží Kbel prala jak Slavia, tak i Sparta. Co tenkrát rozhodlo, že jste dali přednost vršovickému klubu?

V léte roku 2021 jsme byli osloveni oběma S, bylo to hlavně díky úspěchu na turnaji kategorie U8, která postoupila do finále poháru, tehdy Ondrášovka Cupu, které se bohužel kvůli Covidu nekonalo. Jen co to podmínky umožnily, tak všechny finálové týmy byly pozvány do Roudnice nad Labem, kde náš tým uspěl ve velké konkurenci a právě obě S si toho všimla. Nejdříve nás osobně navštívili zástupci Slavie, kteří nám představili koncept spolupráce a následovala i schůzka se Spartou. Obrovsky nás potěšil zájem obou S. Byla to pro nás velká prestiž, moc jsme si toho vážili a upřímně, rozhodování nebylo vůbec jednoduché, protože když malý provinční klub ze severu Prahy osloví ty nejlepší mládežnické spolky, tak se Vám z toho chvilku zamotá hlava. Nicméně pokračovali jsme v jednáních a myslím si, že nás asi přesvědčil zejména přístup vedení a i strategie, se kterou přišla Slavia, protože jsme z nich cítili velkou podporu zejména ze strany komunikace a přirozeného vývoje mladého sportovce. Citili jsme opravdu možnost se ke všem věcem vyjádřit a sami si říct, co bychom potřebovali. Komunikace byla vedena velice otevřeně a v přátelském duchu. Naopak kredit Sparty byl, že její program se nám zdál daleko lépe propracovaný. Ta prezentace byla daleko profesionánější, nicméně ve výboru, kde jsme hlasovali o těchto dvou nabídkách, jsme se ve finále rozhodli pro nabídku Slavie, právě proto, že nám, jako menšímu klubu, byl způsob komunikace daleko bližší. Cítili jsme se v ní daleko komfortněji, ale moc si vážíme obou nabídek.

Co partnerství se Slavií obnáší? 

Partnerství se Slavií je dlouhodobá strategická koncepce rozvoje a přístupu k začínajícím malým sportovcům. Primárně jde o zaujetí dětí ke sportovním činnostem v jakékoliv podobě, zároveň i využít možnosti komunikovat s rodiči ve smyslu, že rozvoj jejich dětí je maximálně podpořen kvalitou spolupráce se Slavií, která nám zajišťuje proškolování, předává nám zkušenosti v podobě vlastních tréninků. Je obrovská výhoda, že zástupci Slavie pravidelně chodí do našich trénínků. Máme přiřazeného trenéra, který je zodpovědný přímo za Spartak Kbely. Šikovnější mají možnost se postupně zapojovat do tréninkového či zápasového procesu Slavie Praha. To znamená, že využíváme projektů Slavia talent, kde právě vybraní hráči mají možnost chodit do jejich tréninků. Dalším zajímavým projektem jsou turnaje partnerských klubů, kde se pravidelně setkáváme i s ostatními partnerskými kluby Slavie Praha a společně sehráváme přátelská utkání. Tento koncept je velice efektivní, kluci mají možnost se s ostatními porovnat, trenéři porovnat přístup k hráčům a trénování. Je to velice dobrá platforma, kde se poznáváme navzájem. Další velkou příležitost, co nám Slavie umožňuje je provázanost s A-týmem Slavie, kdy naši kluci už několikrát využili pozvánku vyvádět hráče při ligovém utkání, což věřím, že pro každého je životní zážitek. Dalším velkým benefitem jsou možnosti účastnit se ligových utkání přimo na stadioně, kde náš klub dostává vstupenky pro naše hráče a realizační tým, takže další skvělá motivace pro to vidět hráče A-týmu přimo v akci a být součástí zápasu. Jsem přesvědčen, že nás to všechny společně posouvá zase výš. Zvyšuje se kvalita tréninků, hráčů a náš klub získal velikou prestiž v rámci Prahy a již v současnosti je vidět, že naše skladba hráčů není jen ze Kbel, ale již se objevují hráči z širšího okolí Prahy.

Víš zhruba, kolik hráčů už od nás do Slavie přišlo a jak se jim daří?

Aktuálně nejúspěšnějším odchovancem Kbel ského fotbalu je Matěj Žitný, který ve Slavii již pravidelně nastupuje za B-tým a dokonce byl v nominaci A-týmu na pohárové utkání v Rotterdamu, nicméně Matěj je ještě z období před rokem 2014. Je to opravdu velký talent, který se ve Kbelích zrodil. Aktuálně z našeho konceptu spolupráce v letošním roce přestoupili do Slavie dva hráči, Timothy Pudlik, hráč kategorie U11, který už pravidelně nastupuje za Slavii a účastní se i zahraničních turnajů. Velký kbelský talent, aktuálně v kategorii U8 je Jan Leibl, kde trenéři vidí velký potenciál a již pravidelně nastupuje i do utkání s U9. Je vidět, že se potatil a že rodina Leiblů vytváří skvělé zázemí pro to, aby se Honzík mohl dále fotbalově rozvíjet.

Chodí i hráči opačným směrem?

Opačným směrem nám ze Slavie zpět do Kbel přišli velice šikovní hráči. Jeden z nich je Jan Brož, který u nás začínal, poté hrál ve Slavii a následně se k nám vrátil zpátky. Hraje v kategorii U9 a je velkou posilou pro náš tým. Dalším, kdo ze Slavie přišel, je Eda Kaňka, opět velice šikovný, pracovitý hráč, pokorný a díky jeho přestupu do Kbel ho v průběhu sezóny následoval i jeho bratr Honza, který přestoupil z Meteoru a je velice platným hráčem, posilou a šikovným brankářem v týmu starších přípravek. Zároveň je také důležité zmínit, že letos poprvé Slavia neotevřela kategorii školiček, předpřípravek a nedělala oficiálně nábory na svých hřištích, ale využila partnerské kluby. A i u nás probíhal nábor, kterého se zúčastnilo zhruba 20 až 25 dětí, tak věříme, že i z tohoto náboru se vykrystalizují hráči, kteří budou u nás úspěšně budovat svoji fotbalovou kariéru.

V našich nejmenších kategoriích pobíhá i jedno slavné jméno a tím je Stoch jr.. Stojí za příchodem syna vynikajícího fotbalisty Miroslava Stocha také Slavia? 

Ano je jím Tobias Stoch, syn bývalého slovenského reprezentanta, hráče Fenerbahce a také Slavie Praha, Miroslava Stocha. Právě díky slávistickému náboru si malý Tobias našel cestu do našeho klubu. Přejeme mu hodně úspěchů a spoustu branek v černobílém dresu. Možná i on někdy naváže na svého otce, autora nejkrásnější branky roku 2012 vyhlášenou světovou organizací FIFA.

Každým rokem stoupá naše členská základna. Má na tom velký podíl Slavia nebo se v okolí ví, že to ve Kbelích děláme dobře? Co je podle tebe příčinou velkého nárůstu počtu dětí?

Důvodů je několik. Zaprvé se za posledních 10 let vybudovalo v severní části Prahy a okolí Kbel velké množství bytových domů. To přináší významný demografický nárůst mladých párů, které zde zakládají rodiny. S nárustem počtu dětí nedochází bohužel v podobném tempu k výstavbě nových sportovišť a tím jsou přetěžovány současné fotbalové plochy ve všech klubech na severu Prahy. Dalším faktorem výběru, kam dát dítě na fotbal je i zjišťování si nabídky, které naše pražská část nabízí. Zde může hrát roli i ta skutečnost, že jsme partnerským klubem Slavie. Neméně důležitá je i naše mediální vizitka v podobě www stránek a sociálních sítí, které se především díky našemu marketingovému týmu blíží úrovni profesionálních klubů jako je Slavie či Sparta.

Bohužel kapacity nejsou nafukovací. Dostali jste se někdy do bodu, kdy jste dítě museli odmítnout?

Ano, rádi bychom nabídli možnost všem dětem, které mají zájem sportovat, ale naše podmínky v porovnání s jinými kluby v Praze jsou velice skromné. Máme pouze jedno hlavní travnaté hřiště a malou tréninkovou trávu. Aktuálně jsme již na maximálním počtu 250 aktivních členů klubu. To je důvodem, proč musíme přistupovat i k tomu, že máme nastavené hranice počtu dětí v kategoriích, což vede i k odmítání dětí.

Mezi další významné úspěchy patří i vytoužená spolupráce se ZŠ Kbely. Jak konkrétně spolupráce vypadá?

V ZŠ Kbely pracují naši trenéři. Aktuálně se jedná o tělocvikáře a třídní asistenty. Zároveň škola v letošním roce otevřela fotbalový kroužek, který vede naše trenérka Eva Haniaková. Tímto provázáním máme skvělý přehled o dětech i v rámci výuky. Díky učitelům/ trenérům je komunikace se školou na skvělé úrovni a není žádný problém zorganizovat účast, včetně dozoru, studentů naší školy na fotbalových turnajích organizovaných Pražským fotbalovým svazem, FAČRem v podobě poháru Planeo Cupu nebo celorepublikovému McDonalds Cupu.

Teď se na chvíli zasni se a řekni mi. Kde bys chtěl, aby kbelská mládež byla za pár let. Co je vaší vizí?

Představu mám jasnou, když zavřu oči, tak vidím moderní sportovní areál mládežnické fotbalové akademie, kde je plno sportujících dětí. Název, po vzoru Táborsko, je Kbelsko a je to klub se spádovou oblastí pro severní Prahu. O víkendu vidím mistrovské utkání týmu Mužů A, které je poskládáno z našich odchovanců a nastupují, po vzoru generace z roku 1961, k utkání ve 2.lize.

Veškeré vize i plány můžou hned ztroskotat na už nynějším problému a tím je nedostatek ploch. Jakým způsobem se snažíte s tímto problémem vyrovnat? 

Máme vytvořenou střednědobou vizi našeho klubu, kde je nejvyšší prioritou rozšíření tréninkových ploch minimálně o jednu velkou UMT. Intenzivně komunikujeme s radnicí MČ19, která se nám snaží vyjít vstříc. Aktuálně vzniká malá UMT u nové sportovní školy, které nám pomůže částečně pokrýt požadavky mládežnických kategorií. Nicméně velká UMT je stále nejvyšší prioritou.  V jednání jsou i další možnosti v okolí Kbel, ale zatím je vše stále ve fázi příslibů. Věříme, že se řešení v co nejkratším čase nalezne.

Když se podíváš na momentální členskou základnu a na tendenci růstu, tak jaký areál by byl pro Kbely optimální?

Minimálně dvě velké UMT a jedna velká travnatá plocha. To vše s kvalitním zázemím odpovídajícímu trendům současné doby. Když porovnáte naše současné zázemí s většinou klubů v Praze, tak jsme na tom, bohužel, velice špatně.

Přesuneme se k našim starším mládežníkům a konkrétně ke starším žákům, kteří momentálně hrají pod hlavičkou Satalic. Toto spojení kategorií se udělalo v minulosti a to z důvodu nedostatku hráčů, ale myslíš, že postupem času se naši hráči vrátí do Kbel?

To, že naši hráči hrají pod hlavičkou Satalic je v tuto chvíli jediná možnost, jak se dostat na UMT v Satalicích a tím zajistit kvalitní zázemí pro dorost a staršý žáky. Jsem si vědom, že to pro hráče a jejich rodiče je velice citlivá záležitost, když nemůžou oblékat dres s naším logem. Můžu všem slíbit, že jakmile budeme mít dostatek vlastních ploch, tak všechny naše kategorie budou hrát pod hlavičkou Kbel.

Největší úspěchy zatím sbírají nejmladší kategorie. Ve starších kategoriích je to už pro naše hráče přece jenom těžší se prosadit v rámci republiky či zahraničí, ale máte i na toto nějakou strategii, jak dostat do vyšších pater i starší kategorie?

I kvalita ve starších kategoriích se zvedá. V letošním roce se podařilo týmům MŽ a SŽ postoupit do 1.A třídy, kde začínají sbírat zkušenosti. Dalším příkladem je i zájem hráčů z jiných klubů přestoupit do Kbel a to díky tomu, že věhlas, jak mládeže, tak i výsledků mužů rezonuje Prahou. Velice pozitivní ohlasy máme i na atmosféru v klubu, kterou nově příchozí hráči i rodiči velice kvitují. Postupně se transformujeme z klubu, který byl přestupní stanicí do věhlasnějšího týmu, na klub, kam se hráči rádi vrací či nás vyhledávají. 

Je ve Vašich dlouholetých vizích i fakt, že by klub mohl ušetřit za posily pro A-tým? Aby z mládeže chodili rovnou hotoví hráči?

Ano, jsem přesvědčen, že si můžeme vychovat vlastní hráče pro A- tým a to buď vlastní výchovou nebo přestupem našich mládežnických odchovanců do ligových soutěží mládeže, odkud se nám budou ve starším věku vracet zpět a tím přinášet kvalitu do týmů mužů.

Jaké byly Vaše plány pro momentální sezónu? Daří se je naplňovat?

Aktuální prioritou je získat nové tréninkové plochy. Díky výstavbě malé UMT u haly se zdá, že se to částečně povede. Co se soutěžních výsledků týče, tak chceme navázat na úspěšnou účast v Planeo Cupu a minimálně ve stejném počtu se kvalifikovat i do finálových turnajů v letošní sezoně. Dalším důležitým plánem je nabrat zkušenosti v MŽ a SŽ tak, aby se podařil v následující sezoně postup do přeboru a mít možnost se následně probojovat až do mládežnických ligových soutěží. Dorost připravit pro následný přesun do mužů, což se již částečně daří a trenéři již vybraným dorostencům dávají první minutáže v utkáních B-týmu.