Loading...

Nutný je stoper a další hráči do ofenzívy – obsáhlý rozhovor s trenérem Haniakem

Po prvním roce v 1. A třídě jsme obsadili páté místo, což je na nováčka určitě dobrý počin, ale jak na sezónu kouká trenér Martin Haniak? Kde nás tlačila bota? Kdo posílí kádr a jak to vypadá se začleněním mladých hráčů do přípravy? K přečtení v rozsáhlém rozhovoru níže.

Do sezóny jste vstoupili ve velkém stylu, poté přišly zbytečné ztráty a je z toho finální páté místo. Jak jste s prvním rokem v 1.A třídě spokojený?

Na hodnocení sezóny je třeba mít trochu časový odstup. Teď si myslím, že jsme sice mohli ještě na začátku jara mít určité ambice jít do první trojky, ale to by muselo vše vycházet na 100%, tzn. kvalitní tréninkový proces, nejsilnější možný kádr v zápasech a dobrá formu hráčů, což se nám nepodařilo. Dohromady nám to letos i s o něco lepším podzimem stačilo na 5. místo s velkým odstupem na vedoucí příčky. Většinu sezóny jsme byli pátí, bohužel nám po těžkém konci sezóny utekl i čtvrtý Zlíchov, který, jsem věřil, že bychom v průběhu jara mohli přeskočit. I soupeři se na nás na jaře připravovali pečlivěji. Jaro nyní určitě nemůžeme hodnotit úplně pozitivně. Začali jsme velmi dobře, výhry na Slivenci, s Libuší, s Vyšehradem, dále na Uhelkách, do posledních sekund jsme usilovali o výhru na Aritmě a především jsme se dokázali dobře připravit na vítězné zápasy s týmy pod námi, které nám na podzim uštědřili vysoké porážky, s 1999 Praha a Raptors. Naopak nás dost zklamaly remízy v Cholupicích, s Nebušicemi a hlavně porážka se Střešovicemi, kdy jsme do konce sezóny ztratili stopera Jirku Vokouna a Tomáše Zimu, takže jsme přišli rázem o dva důležité hráče osy týmu. Prohra v Modřanech bohužel začala následný neúspěšný konec jara s porážkami od Kopaniny a i Zbraslavi, která slušnou 1. část jara bohužel devalvovala. Nutno přiznat, ze především Kopanina náš oslabený kádr kvalitou předčila, ale naopak se Zbraslaví jsme si vytvořili spoustu šancí, herně vyloženě nepropadli, ale v koncovce selhali. Soupeř byl v obou koncích hřiště kompaktnější a kvalitnější. Na druhou stranu při absencích se do hry dostala řada mladých hráčů a větší porci minut odehráli i Šrůtek s Urbanovským a nevedli si špatně. Celkově to bylo na čelní pozice prostě málo, ale umístění po první sezoně v A třídě si vážím a těší mě.


V letošní sezóně dorazilo do Kbel celkem 6 posil. Jak zapadli do týmu a přinesli do něj to, co jste očekávali?

Jako celek všichni určitě pomohli. Jsou plnou součástí týmu, za všechny kluky jsem moc rád, ale nejde o vyniknutí jednoho z kluků, ale primárně, jak fungujeme dohromady, jako celek, jako tým. 

Kuba Panýrek vstřelil 29 branek, ale jak jsem ho poznal určitě úplně spokojený není, snažil se to brát hodně na sebe. Počet branek je famózní, ale Kubu určitě štvala spousta nevyužitých nebo nepovedených akcí. Nutno také říci, že část sezóny Kubu limitovalo zranění, přesto odehrál všechny zápasy.

Petr Dobrovolný se zapojil do hry téměř ihned, má skvělé rychlostní, pohybové a dynamické schopnosti, obrovskou vnitřní vůli nic nevypustit a nevzdat se. Pro defenzívu týmu nepostradatelný.

Kuba Moučka se po 5-ti letech vrátil k chytání a za sezónu udělal velký krok kupředu. Má skvělou reakci a mrštnost, budeme pracovat na větší jistotě hry nohou. Na jaře odchytal pár zápasů A-týmu, ale pomohl i béčku k postupu.

Prokop Urbanovský se už naplno začlenil mezi nejužší výběr hráčů, na konci už člen základní sestavy. Velmi dobrá práce s míčem, technika, střela, dohnaný kondiční deficit, ale slabá produktivita, která Prokopa samotného trápí, věřím, že začne být více gólovější.

Adam Malík odchytal většinu zápasů, některé zápasy odchytal famózně, tým podržel, některé zápasy, sám ví, byly slabší. Určitě sám úplně spokojen není, je z brankářské rodiny, má vnímání fotbalu nastaveno hodně vysoko, někdy je až moc nespokojený, protože chce pořád vyhrávat, což je dobře.

Michal Šrůtek se po jarním nástupu okamžitě zapojil do zápasů, teď už si hlavně více věří. A jelikož jeho herní a fyzický potenciál je obrovský, věřím, že letos bude ještě více dominovat středu pole, hlavně směrem dopředu.

Patrik Zolotuchin přišel jako poslední, ale za to přišla obrovská osobnost, posila, jak fotbalově, tak lidsky. Herní a organizační schopnosti Patrika mě vzhledem ke spoustě absencí bohužel nutila ho posouvat neustále v sestavě. Skvěle zapadal na začátku jara do mozaiky týmu zleva a stal se z něj jeden z klíčových hráčů týmu. 


V průběhu sezóny nás opět trápil stav stoperů, k tomu odchází po šesti letech Jiří Rozumný, co vše v něm ztrácíte?

Jirka je srdcař, bojovník, poctivý kluk. Řekl bych, že jeho výkonnost se za ty roky zde postupně zvyšovala i přístup v posledním období byl perfektní. Zklidnil některé negativní emoce ve hře, snažil se hrát bez faulů. Jirka také výrazně pomohl k postupům, jak áčka v minulé sezóně, tak i béčka v této sezóně, takže určitě ztrácíme zkušeného stabilního stopera. Všichni Jirkovi přejeme v dalším působišti, v místě jeho bydliště i v soukromém životě vše nejlepší.


Víte už, kým ho nahradíte?

Určitě se koukáme minimálně po jednom stoperovi. Věřím, že se někdo připojí, oslovili jsme už několik hráčů, případně si budeme muset nějak pomoci z vlastních zdrojů. Každopádně příchod jednoho stopera je potřeba. Třeba Honza Liška, který odehrál na stoperu skoro celý podzim, naopak na jaře neodehrál vinou dvou zranění žádný zápas. Budu věřit, že na sobě od začátku přípravy začne pracovat a postupně se do zápasů béčka i áčka zapojí.


Na stoperu musel zaskakovat i Petr Dobrovolný, jak jste s ním byl spokojený?

Já jsem moc rád, že Petra v týmu máme. Na podzim odehrál pro svou pracovitost a rychlost některé zápasy i ve středu zálohy, ale všichni víme, že jeho pozice je především na beku. Vzhledem k početným absencím, především na stoperu, vyšel jako nejlepší možná varianta. Řekl bych, že zápasy odehrál v této pozici skoro až heroicky, bojovně, svou rychlostí hodně situací soupeřům znemožnil, ale typické návyky hry stopera samozřejmě nemá, takže v situaci v jaké tým od zápasu se Střešovicemi na pozici stopera byl Petr odehrál maximum a já mu za to děkuji. 


Když jsme se dotkli potenciálních posil, tak jak to vypadá směrem k letnímu období? Máte už nějaké hráče vyhlédnuté a jaký je momentální stav? Na jaké posty budete chtít posílit?

Vzhledem k odchodu Jirky určitě je potřeba jeden stoper, sice ještě máme relativně čas, spousta hráčů může vypadnout po přípravách týmů z vyšších soutěží, ale i tak se porozhlížíme. Záleží také, jestli se zapojí všichni hráči, se kterými počítáme. Každopádně nutný je stoper a další hráči do ofenzívy. Oslovili jsme několik hráčů a uvidíme, kdo nás nakonec posílí, ale dokud nebudou na tréninku a nestanou se součástí týmu administrativně, tak je ještě předčasné mluvit konkrétně.

Jinak se během jara povedlo mít navíc dva levonohé hráče, Patrika Zolotuchina a Filipa Schauhubera, který se opět zapojil po delším zranění kolene. Jsem rád, že je Filip zpět, zdraví drží a je třeba, aby se nám povedlo jeho přednosti maximálně využít, i když jeho absence byla dlouhá a musí na některých věcech zapracovat. Filip hodně chce, tak by se to mohlo začít projevovat.


Závěrem sezóny naskočili i dva mladí hráči Forman (2006) a Albert (2007), jak jste byl s jejich přispěním spokojený a jak to s nimi vypadá výhledově?

Radek i Tadeáš jsou velmi šikovní, ale také hodně mladí kluci. Získávají postupně zkušenosti v mužském fotbale hlavně během tréninků, občas se zapojili během zimní přípravy, jak v A-týmu, tak i v B-týmu a oba naskočili v posledním jarním zápase s Kopaninou. Kluci mají dobrý přístup, své přednosti a věřím, že se budou dále, co nejvíce rozvíjet a postupně se zapojí do mužských týmů napevno jako se nám to podařilo u některých hráčů ročníků 2001-2004.


Jak jsou na tom další hráči z dorostu? Víte už, kteří s námi nastoupí do přípravy a jaká bude jejich role?

Zapojuje se i David Šmíd a Niki Lashway. Kluci přípravu áčka termínově vědí a někteří se hned zapojí. Vše je samozřejmě potřeba konzultovat i s trenéry dorostu, ale příprava s chlapami bude pro kluky přínosná i do zápasů dorostu. Všichni tito kluci teď budou páteří dorostu v další sezóně, která věříme bude pro kluky veselejší, nyní byli věkově o 2-3 roky mladší než byla ročníkově soutěž daná. Někteří se také budou v nové sezoně více zapojovat v zápasech B-týmu, zvolna i v A-týmu. Důležité pro kluky určitě bude se zapojovat s dospělými tréninkově.


Jaké cíle si dáváte do dalšího roku?

Zjistili jsme jaká je A třída oproti B třídě soutěž. Je důraznější, rychlejší, na vše je méně času. Věřím, že až na Jirku Rozumného zůstane zbytek týmu pospolu a bude vhodně okysličen, trochu rozšířen, protože poslední tři kola jsme vinou zranění dohrávali s dvanácti hráči z kádru A-týmu. Soutěž je dlouhá, pro hráče náročnější, kondičně je nutné být lépe připraveni. Základem je jednoznačně kondiční stránka, od které se poté odvíjí i větší pohoda a jistota ve hře samotné včetně dodržování základních taktických věci a automatismů mezi kluky. Cílem je být minimálně opět v nejvyšších patrech soutěže a obecně nastavit u kluků vyšší nároky na kondici a být silnější a úspěšnější v řešení herních situací pod větším tlakem, více určovat hru.

Všem hráčům přeji klidnou dovolenou, odpočinek, dobytí baterek. V úterý 11.7. se začneme připravovat ve Kbelích včetně čtyř přípravných zápasů. Velký díky patří i našim fandům, kteří nám přáli, i když se nám někdy nedařilo.