Loading...

U10 Spartak Kbely na Winter Cup 2023 ve Wroclawi

O víkendu 24-26/2 jsme se vydali na další mezinárodní turnaj do Polska, konkrétně do hlavního města Dolnosaského Vévodství Wroclawi. V pátek jsme v několika skupinkách vyrazili na čtyřhodinovou cestu, abychom se společně ubytovali v hotelu a účastnili se slavnostního zahájení na stadionu Śląsk Wrocław s kapacitou 45 tisíc diváků.

V sobotu po obědě nás čekala základní osmičlenná skupina, celkem se turnaje účastnilo v kategorii U10 32 týmů z Polska, ČR, Estonska a Anglie. Po minulé zkušenosti z mezinárodního turnaje v Německu, který jsme vyhráli, jsme měli hlavně obavu o horší kvalitu soupeřů. Obavy byly zbytečné, hned v prvním zápase s celkem Fotbalové Akademie Reissa Poznaň, v soubojovém utkání plného chyb a nervozity jsem se dokázali vrátit do utkání a ze stavu 1:3 a 3:4 jsme vydolovali cenný bod pozdním gólem Tomáš Holzera. První gól v utkání a také svůj první za Spartak Kbely na oficiálním turnaji vstřelil Marek Červený alias Červ.

V druhém utkání jsme opět nepodali stoprocentně koncentrovaný výkon hlavně v přechodové fázi a v koncovce, ale díky pevné defenzivě jsme soupeře z Chemiku Bydgoszcz udolali 2:0. V Polsku se hrálo s odlišnými pravidly. I v této kategorie se vyjíždělo z autu a bylo možné po jednom doteku střílet a také bylo menší, respektive užší brankoviště. Po ostřejších či taktických faulech museli hráči na dvě minuty vystřídat. Kvalitu turnaje nám pak demonstroval jeden z nejlepších týmu na turnaji – Polonia Środa Welkopolska. Soupeř nás přehrál a bod pro nás by byl spíše šťastný, nicméně jsme přijatelný stav 0:1, opět díky slušné obraně a porci štěstí, drželi až do konce zápasu. Vzhledem k sytému turnaje jsme do Champions Group o 1-6. místo mohli postoupit jen z prvního, maximálně z druhého místa.

 Ve 4. zápase jsme si konečně připsali výraznější výhru a byť jsme prohrávali 0:1, tak jsme brali 3 body za výhru 4:1 nad Gedania Gdaňsk. Do dalšího zápasu s neporaženým FC Wroclaw Academy jsme nastupovali pod tlakem ztráty možnosti postupu. Hned v prvních vteřinách soupeř trestal naši chybu v obraně. Velmi kvalitní soupeř měl pak ještě jednu šanci, ale pak kluci přepnuli na vyšší obrátky, převzali otěže utkání a bušili do soupeře celý zbytek zápasu, gól se vstřelit nepodařilo. Velké zklamání, ale z pohledu fanouška úžasný zápas s naší kvalitou, nasazením a perfektní atmosférou. V dalších zápasech bylo potřeba povinně zvítězit a současně nahrát nejlepší skóre proti slabším soupeřům. Bylo ve hře jedno místo do Gold Group o 7-12. místo v turnaji. Trápila nás remíza z prvního zápasu s Reissou Poznaň, bylo pravděpodobné, že skončíme se stejně body jako náš první soupeř. Do posledního zápasu jsme vstupovali díky výhře na Motorletem 7:0 s o gól lepším skóre než Reissa Poznaň. Stačilo porazit outsidera skupiny AP Gminy Miekinia. Zápas se s ohledem na potřebný výsledek od začátku nedařil. Soupeř jen bránil, nakopával balony a my jsme nebyli schopni hluboký blok soupeře překonávat a většina střeleckých pokusů byla zblokována. Čas nemilosrdně ubíhal, stav v polovině zápasu byl stále 0:0. Pak zápas zlomil prvním gólem Babík, ale bylo jasné, že hubená výhra stačit nebude. Koncovka začala být ukvapená, ale se štěstím jsme dokázali dotlačit v posledních minutách do branky soupeře ještě 3 góly. Souběžný zápas jsme nesledovali, dalo se ale čekat, že Reissa také výrazně vyhraje. Štěstí nám přálo, výsledek na vedlejším hřišti byl také „pouze“ 4:0 a to znamenalo 3. místo ve skupině a tedy možnost si zahrát Gold Group o 7. místo.

Během cesty na hotel nás zastihla velmi příjemná zpráva. V nedělní skupině nás čekal mj. anglický FC Watford, Fotbalová Akademie Magic London, domácí Sleza Wroclaw, akademie prvoligového Zaglebie Lublin a neznámý Soccer Ropczyce.

7 odehraných zápasů během odpoledne znamenalo dobrovolnou večerku kluků už v 9 hodin večer.

V nafukovací hale o velkosti velkého fotbalového hřiště se finálové skupiny rozjížděly už v půl deváté ráno. V prvním zápase jsme kontrolovali hru a porazili domácí 2:0. V následujícím utkání jsme ztráceli s Ropczycemi již 0:2, ale snížili jsme na 1:2 a před koncem Nebe z nepřímého volného kopu vyrovnal. Rozhodčí však neviděl teč Holziho a gól neuznal, vyrovnat jsme si určitě zasloužili. Protesty nezabraly a utkání skončilo 1:2. To byla zásadní trhlina v našem plánu urvat 7. místo na turnaji.

Čekal nás první anglický soupeř – extrémně tvrdě hrající FA Magic London. Tento zápas jsme famózně bránili, i když soupeř prokazoval kvalitu. Ve chvíli, kdy jsme šli do vedení začaly anglickým mladíkům ujíždět nervy. Následovala série hraničních zákroků, soupeř byl dokonce 2x vyloučen. Je tedy pravda, že v Anglii se asi hraje úplně jinak. Krásné, vyhrocené utkání jsme urvali 2:0, kluci se nezalekli a ukázali, že taky umí přitvrdit muziku. Dvěma góly se blýskl Adam Nebeský. Následně jsme porazili v pohodovém tempu prvoligový Zaglebie Lubin 6:0. Za povšimnutí stojí, že jsme několik zápasů odehráli vzadu s nulou nebo jsme obdrželi jen jeden gól, kromě prvního zápasu. Ze 32 účastníků jsme ve statistice obdržených gólů byli na druhém místě s pouhými 10 obdrženými góly ve 12 zápasech.

Skupina se pro nás krásně zamotala, Ropczyce dvakrát prohráli s anglickými týmy a turnajová matematika nám přinesla to nejlepší vyvrcholení naší polské cesty – souboj o 1. místo v Gold Group s anglickým FC Watford!! Soupeře jsme několikrát sledovali, převáděli ostrovní fotbal, a měli úžasné individuality v útoku, některé jejich góly a kombinace nám braly dech. Do zápasu jsme vstoupili sebevědomě, a i když se jednalo o hodně soubojové utkání předvedli jsme několik povedených kombinací se zakončením, ke gólu však nevedly. Zhruba v polovině utkáni se po brilantním čtení hry vydal na půlku v tomto zápase chytající Moudras a luxusní dalekonosnou střelou trefil horní růžek anglické svatyně. Watford se samozřejmě nevzdával, vytrvale prověřoval naši obranu a tlačil se za vyrovnáním. To se mu podařilo poměrně brzy po individuální akci britského šikuly – 1:1. Ale i my jsme byli nadále nebezpeční, několikrát nás vychytal mrštný brankář Watfordu. My jsme museli vyhrát, abychom skončili před Watfordem. V úžasné atmosféře a díky dobrému napadání nám nakonec klíčový moment utkání daroval soupeř – Nebe vystihl chybnou rozehrávku obrany, zpracoval si na pravou nohu a bombou k tyči rozhodl utkání. Poslední minuty by infarktové, soupeř ještě zahrozil a rozhodčí kvůli ošetřování nastavoval nekonečnou minutu. Odvrátili jsme poslední roh, vytlačili jsme míč na polovinu soupeře, a to bylo poslední, co se v utkání stalo. Následovala ohromná euforie radosti – porazili jsme FC Watford a ještě v zápase o pohár v Gold Group. Tím pádem jsme zakončili turnaj slavnostním vyhlášením vítěze Zlaté skupiny i s pozvednutím poháru a medailovým ceremoniálem.

Byl to krásný turnaj, plno kvalitních soupeřů a společný zážitek pro všechny hráče, trenéry i rodiče.

Výsledky základní skupina:

Spartak Kbely – Repr. AP Reissa Poznaň 4:4

Červ

Šíma (Timi)

Holzi (Šíma)

Holzi (Šíma)

Spartak Kbely – Chemik Bydgoszcz 2:0

Šíma

Timi

Spartak Kbely – Polonia Środa Welkopolska  0:1

Spartak Kbely – Gedania Gdaňsk 4:1

Šíma (Timi)

Dany (penalta)

Dany (Babík)

Babík (Dany)

Spartak Kbely – FC Wroclaw Academy 0:1

Spartak Kbely – SK Motorlet Praha B 7:0

Šíma (Holzi)

Timi (Pampi)

Timi

Moudras (Timi)

Holzi (Červ)

Babík (Červ)

Moudras

Spartak Kbely – AP Gminy Miekinia 4:0

Babík

Timi

Šíma (Babík)

Holzi  (Šíma)

Výsledky Gold Group:

Spartak Kbely – KS Sleza Wroclaw 2:0

Křeny

Šíma

Spartak Kbely – Soccer Ropczyce 1:2

Nebe (Dany)

Spartak Kbely – FA Magic London 2:0

Nebe 2

Spartak Kbely – AP Zaglebie Lubin 6:0

Červ

Nebe

Timi

Babík

Nebe (Máťa)

Nebe (Švíca)

Spartak Kbely – FC  Watford 2:1

Moudras

Nebe

Fotky a videa od rodičů a trenérů v galerii ZDE

Odkaz na FB událost ZDE