Loading...

Rozsáhlý rozhovor o podzimní části s trenérem Haniakem

Trenér A-týmu Martin Haniak se pro klubový web rozpovídal v rozsáhlém rozhovoru o podzimním působení A-týmu v 1.A třídě. Je spokojený s výsledky? Očekává posílení mužstva?

V neděli jste uzavřeli první půlrok v 1.A třídě. Jak působení týmu v této soutěži zpětně hodnotíte?

Je třeba naše působení brát více ze široka. Začátek sezóny byl plný očekávání, na hráčích, a možná i více na lidech kolem týmu bylo znát určité napětí a očekávání, jak se týmu bude dařit a zda budeme vyhrávat jako minulou sezónu. Začátek byl parádní! 3 zápasy a 3 výhry. Od zápasu na Praha 99 a 2. porážce v řadě bych řekl, že pro nás začala realita této soutěže. Tým i já jsme museli začít pracovat trochu jinak, soutěži se více přizpůsobit. Zbytek podzimu jsme nakonec zůstali mírně nadprůměrní a tak nakonec po posledním zápase a výhře nad Zlíchovem jsme přijmuli 5. místo. 27 bodů a 40 vstřelených gólů je pro nováčka soutěže myslím slušný výkon. Takže solidní pozice, ale spokojenost v rámci podzimu vyloženě ne.

Jaké jste měl očekávání před vstupem sezóny a splnili se?

Pro mě samozřejmě působení u mužů v pražské A třídě byla nová zkušenost, ale po dvou slušných, ale nedohranych sezónách a působení u ligového dorostu Dukly jsem strach určitě neměl, spíše velkou zodpovědnost za připravenost týmu a dobrý vstup do soutěže. Jedno z mých očekávání byla zvýšená docházka na tréninky, což se zčásti podařilo. Co se týče postavení v soutěži jsem sám osobně před podzimem byl opatrnější a chtěl být nejhůře do 7. místa, ale ve svých přáních jsem chtěl být samozřejmě na čelních místech, což se po slušném vstupu do sezóny jevilo reálně. Víceméně být do pátého místa jsem v létě viděl jako slušný úspěch týmu.

V průběhu sezóny se nás dotkla zranění. Nastoupí do dalšího bloku všichni hráči?

Po posledním zápase jsem dal týmu týden úplné volno, aby si někteří hráči zdravotně i psychicky odfrkli, především Tomáš a Kuba Panýrkovi. Tomáš Zima, ale i Adam Malík měl určité zdravotní komplikace, takže závěr podzimu jsme určitě nedohrávali zdravotně v pořádku, což většina našich fandů možná ani neví. V neděli 20.11 Haniak, Šmíd a Tomáš Panýrek odehráli většinu přípravného zápasu B týmu, takže je dobře, že se kluci snaží zůstat v kondici. V úterý 22.11. začneme závěrečný minicyklus, který proložíme ještě 6.12. přípravným zápasem s dorostem Viktorky Žižkov a skončíme 8.12. závěrečným fotbálkem. Cílem bude udržet tým především v kondici a v určitém zatížení.

Jak je na tom Čeněk Skoč?
Čenda během podzimu odehrál pouze 5 utkání a samozřejmě, že nám především ve finální a předfinální fázi hry týmu chyběl. Během závěrečného minicyklu by se měl zvolna zapojit a věříme, že do přípravy už zasáhne naplno. Mimo tým je zatím ještě po zákroku v oblasti kolene i Filip Schauhuber, který se věřím v průběhu jara zvolna zapojí také. Filip musí být velmi opatrný, ale těšíme se na jeho návrat.

Hráči byli zvyklí vyhrávat, zaznamenali jsme šnůru skoro rok bez prohry. Jak hráči zkousávali větší konkurenci v 1.A třídě a s nimi spojené porážky?

Samozřejmě jsme na to kluky připravovali, ale znáte to. Záleží na individualitě, někteří hráči to tolik neřeší, ale většinu to štve a některé ještě víc (smích). Obecně jsem týmu už před sezónou říkal, že si musíme vážit každé výhry. Zároveň opačně i výhry je třeba si zanalyzovat, chyby se snažit hledat, odstraňovat a pokorně jít do dalšího zápasu.

V létě do Kbel přišli Adam Malík, Petr Dobrovolný, Jakub Panýrek a Prokop Urbanovský. Jak hodnotíte jejich půlrok? Přeci jenom jsou to hráči z vyšších soutěží a panovala velká očekávání.

Každý z kluků vlastně přišel k týmu v jiném období a dohromady v rámci týmu byli k dispozici až někdy od 6.kola. Všichni dle mě přispěli svým dílem k 5. místu. Adam nás posílil po prvním odehraném kole a poprvé nastoupil po krátkém poznání týmu ve 3. kole při výhře na Libuši. Z důvodu pracovního vytížení Jirky Kaisera a delším zdravotním patáliim Kuby Moučky odchytal Adam většinu podzimu. Co nás těší ještě víc je zapojení Adama v tréninkovém procesu s mladými kbelskými brankáři. Největší očekávání určitě byla u Kuby, který přišel rovnou z kádru 3. ligové Admiry, kde už ovšem necítil tu potřebnou chemii a jako Kbelák posílil náš tým, což pro Spartak je svým způsobem velká čest. Kuba, jak jsem ho poznal, tak určitě sám spokojen s podzimem není, ale jeho 15 gólů týmu rozhodně pomohlo. Petr k nám přišel po neúplném vytížení v divizní Libiši. I když zatím Petr v sestavě hodně rotuje, tak vždy odvede na daném postu maximum. A jako úplně první přišel už v květnu Prokop, který se do toho po roční pauze vinou zranění dostával postupně a určitě potenciál, který v něm vidím od zimy, naplno rozvine. Poslední zápas ukázal, že Prokopova role určitě musí být větší, ale i Prokop ví na čem potřebuje zapracovat.

Naopak do kádru dorazili i hráči z naší mládeže. Starty sbírali Filip Odvárka, Jan Liška, Artur Mukhadzhinov nebo Matěj Macháček. Jaká panuje spokojenost s našimi mladými?
Filip už víceméně patří do kádru Áčka druhým rokem a odehrál většinu zápasů. Věříme, že bude jako Kbelák patřit do kostry týmu. Filip je pokornej kluk, který se chce zlepšovat, ale pořád je mu 19, takže sbírá zkušenosti. Překvapením bylo možná pro mnohé vytížení Honzy Lišky, který v přípravě chytil příležitost a odehrál většinu zápasů, i když u Honzy se na konci sezóny projevila náročnost podzimu a zároveň i jeho nezkušenost, na druhou stranu Honza většinu zápasů odehrál slušně, je rychlý, dynamický, s dobrým výskokem, ale s Honzou se hlavně bavíme o pozičním nastavení, rozehrávce a rychlejším se rozhodování ve výstavbě hry. Lišákovi je 18, takže zkušenosti bude ještě dál získávat, své výkony zvyšovat a hlavně stabilizovat, což u mladých kluků je to nejtěžší. Artur se momentálně věnuje vice studiu, odehrál část podzimu a stejně jako Matěj odehráli více zápasu v béčku, které nakonec vyhrálo na podzim svoji skupinu. Obecně nejen u Matěje, Artura, ale i dalších mladých hráčů je základní a podstatný být co nejvíc v tréninku, jinak dochází ke stagnaci a spíše jim může tzv. ujíždět vlak.

Na konci srpna opustil Kbely Miroslav Zich, který byl oporou nejen záložní řady. Jak se změnila hra Kbel a podařilo se Vám ho dostatečně nahradit?

Postupem času tým zjistil, jaká ztráta odchod Mirka byl, ale jako kvalitní tým musíme na náhradě pracovat a hledat další možnosti a varianty. Mirek, ač teprve 20-letá si zde vydobyl důležitou pozici, má zde ve Kbelích svoje místo a přejeme mu vše nejlepší.

Tím se dostaneme k otázce na jarní kádr. Bude náš tým čekat v průběhu zimy nějaká obměna? Mají fanoušci čekat nějaké příchody?

Tým by určitě potřeboval okysličit a doplnit, ideálně hráčem do každé řady. Zatím nic konkrétního hotového není.

Viditelný problém na podzim byla pozice stopera, kdy se v letním období nepovedlo na tomto postu posílit. Zaskakovat musel Jan Leibl a do vody byl hozen mladý Jan Liška. Bude posila na pozici stopera pro Kbely prioritou?
Tak úplně bych neviděl, že byl na podzim problém na pozici stopera, spíše před startem sezóny. Nezapojením se Jirky Rozumného do přípravy Áčka a odchodem Tomáše Cermana jsme byli mínus 2 stopeři, ale nakonec jsme podzim i díky slušným výkonům Honzy Lišky zvládli bez posil. Každopádně při delší neúčasti Jirky Vokouna nebo Honzy Leibla by to problém byl a kvalitního stopera a ideálně leváka bych uvítal. Honza Leibl ve druhé části podzimu odehrál pár zápasů i ve středu zálohy a jsem rád, že začíná přebírat v týmu větší odpovědnost.

Když jsme u Jana Lišky, tak jak jste s ním spokojený? Původně jeho přesun do dospělého fotbalu měl probíhat pomaleji a přeci jenom odehrál většinu zápasů.

Z odstupem času bych hodnotil působení Honzy kladně a pozitivně. Od 2.kola vlastně hrál všechny zápasy. Cílem bylo, jak obstojí pod tlakem, což se povedlo. Nedostatky rozebíráme pravidelně, ale hlavní je, aby se je snažil, co nejméně opakovat a některé věci naopak rozvíjet. Je to hlavně na hráči a okolí, aby jemu i dalším mladým klukům, co nejvíce pomohli.

Jaký bude Váš cíl pro jarní část?

V tabulce určitě udržet 5. pozici a snažit se s týmem stoupat výš. Ostatní týmy už nás poznali, 9 týmů jsme porazili, takže se musíme každopádně během zimy snažit posunout nejen herní věci, ale i kondiční stránku o něco výš. Máme domluveno 5 zápasů se silnými týmy, plus je před sezónu předsunuto 3. kolo poháru, kam jsme nakonec postoupili a kde sehrajeme zápas ve Vršovicích s Unionem. Věřím, že na jaře bude tým ještě silnější, budeme dále zapojovat mladé hráče jako Roberta Šmída, věřím, že i postupně Filipa Schauhubera a starší nebo zkušenější kluci budou podávat konstantní kvalitní výkony a tím poroste celý tým. Našim fanouškům a podporovatelum děkuju za celý tým za podporu a přeji příjemný zbytek roku a klidné Vánoce.