Loading...

„Na rodinných oslavách se řeší většinou kbelský fotbal“ – rozhovor Evy Haniakové pro magazín Černobílí

Rozhovor vznikal do magazínu Černobílí 15.9.2024

Eva Haniaková, legenda českého ženského fotbalu, se po letech vrátila do Kbel, kde kdysi začínala. Bývalá hráčka Slavie a trenérka Sparty, držitelka mnoha ocenění, si v českém fotbale vydobyla jedinečné místo, když byla jako první žena uvedena do síně slávy. V rozhovoru s námi hovoří o své roli v klubu, jak se stará o zázemí týmu a prozrazuje, co ji stále drží u fotbalu – od praní dresů po zapojení celé rodiny do kbelského dění.

Po dlouhých letech ses vrátila do Kbel. Jaké to je po takové době znovu obléknout černobílé barvy?

Říkám to stále – vrátila jsem se domů. Ve Kbelích jsem začínala jako trenérka a pořádala turnaje ,,O kbelský koláč“, které jsem osobně pekla. Jsem ráda, že se Kbely po 40 letech k této tradici vrátily a opět pořádají turnaj pro nejmenší kategorie, jehož jsem se stala patronkou. Když jsem hrála za Slavii, chodila jsem se kbelským A-týmem na tréninky a hrála Hanspaulku za místní týmy.

V klubu jsi velmi aktivní – trenérka, členka kontrolní komise, pereš dresy pro A-tým i B-tým, a po vítězstvích pečeš pro áčko. Není to málo? (smích)

Už nepeču jen po vítězstvích, ale i jako motivaci pro prohrách – takže peču každý týden. A zapomněl jsi, že ještě trénuji mladší přípravku.

Kdo má po zápasech nejšpinavější dresy? (smích)

Musím říct, že jsem tak trochu alchymistka. Kbely hrají v bílých dresech, takže se vždy snažím, aby byly po hlíně a trávě zase čisté a voňavé. Protože chodím na každý zápas, poznám, kdo do hry vložil srdce – těm špinavý dres odpustím. Loni to byl Kolby, velký bojovník, a dnes asi kapitán Voky.

Jak vlastně vznikla tradice pečení pro tým?

Je to už dávno, co jsem chtěla přispět k dobré atmosféře mezi hráči. Jsem moc ráda, že jim to chutná a že to patří k týmové tradici. Pro zasmání – Ve Kbelích hrál Pavel Besta z Ostravy, který si dokonce nosil vlastní misky a vše, co zbylo, si bral domů. Jednou řekl v rozhovoru, že jediné, co je špatně, je to, že toho peču málo. A to už jsem pekla dva plechy!

Kdo je největší jedlík a jaký moučník má v kabině největší úspěch?

Pokud zrovna nedrží dietu, chutná všem. Zolo pak za všechny děkuje. Snažím se každý týden péct něco jiného, takže oblíbených moučníků je víc.

Jak to vypadá s kbelskou mládeží? Čeká vás nejvyšší soutěž přípravek.

Musím říct, že ve Kbelích se s mládeží pracuje velmi dobře. Všichni trenéři se trénování věnují zodpovědně. Čekají nás těžká utkání s nejlepšími týmy v Praze, ale budeme se snažit uspět co nejlépe.

Většinu své kariéry jsi trénovala dívky. Jaké jsou největší rozdíly mezi trénováním holek a kluků?