Loading...

,,S posilováním jsme opatrnější“- trenér Martin Haniak v obsáhlém rozhovoru

Kbely mají za sebou úspěšnou sezónu, kdy vybojovaly postup do vyšší soutěže. Jak sezónu hodnotí trenér Martin Haniak? Jak probíhá posilování mužstva a adaptace mladých hráčů do týmu? Více se dočtete v následujícím rozhovoru.

Jak s odstupem času hodnotíte postupovou sezónu?
Tuto sezónu musím hodnotit kladně. Postup, i když z 2. místa v konkurenci týmů jako je Dubeč, Strašnice či Klánovice určitě obstojí. Tým Dubče byl v prvním vzájemném zápase (1:4) velmi kvalitní a určitě nás vyškolil. V podzimní odvetě (druhé utkání se předehrávalo pozn.red.) jsme již byli konsolidovanější a do 90. minuty vedli 1:0. Pro naší smůlu soupeř šťastně vyrovnal. Mohl to být signál, že naše hra je již konkurenceschopnější. Jaro s 12 výhrami a 2 remízami bylo mezi všemi týmy každopádně nejlepší.

Kdo Vás nejvíce svými výkony překvapil?
Určitě bych ocenil herní týmovost obecně. Hráči, kteří naskočili na jiných postech to zvládli a i šířka kádru byla velmi důležitá. Celkem se do hry dostalo přes 20 hráčů, včetně spousty mladých hráčů do 21 let a dohromady chemie fungovala. Individuálně samozřejmě počet branek Tomáše Panýrka nebo obránce Jana Horního byl impozantní, ale naše hra stojí hlavně na precizni defenzívě a až poté začíná ofenzivní hra týmu. Za mě podstatná je konsolidace týmu, dorůstaní mladých a dobrá adaptace nových hráčů. 

Jedno z překvapení možná byl Jan Leibl na pozici stopera. Jak podle Vás tuto roli zvládl?
Hráčům říkám, že se je vždy snažím vidět dvoupostově. To znamená, aby byli schopni zvládnout i alternovat na jiném postu. Takto to bylo i v případě Honzy, který samozřejmě chtěl hrát výše, ale vzhledem k častým absencím na postu stopera nebylo jiné a lepší řešení. Honza ví, že úkol zvládl a tím jeho pozice v týmu ještě stoupla.

Je podle Vás tým připraven na 1.A třídu?
Z pohledu minulé sezóny a schopností hráčů věřím, že ano. Z pohledu fyzické připravenosti a adaptace na soutěž zatím nemůžeme soudit. Kluci určitě vědí, že budou muset v některých činnostech přidat. Samozřejmě včetně mě (smích).  

Jaké jsou Vaše ambice pro následující sezónu?
Naše ambice budou, co nejvyšší i vzhledem k typologii hráčů. Samozřejmě musíme respektovat i o něco vyšší kvalitu soutěže, ale chceme do toho šlapat. Budeme muset po taktické stránce zlepšovat i naši hru. 127 branek je parádní číslo a věřím, že branky budeme dávát dále. Očekávám, že více zápasu bude vyrovnanější, ale vše ukáže soutěž samotná. Každopádně se na ní těšíme.

Mají fanoušci čekat nové posily?
S posilováním jsme opatrnější. Ke konci sezóny se k týmu připojil Prokop Urbanovský, který prošel mládeží Frýdku-Místku a za dospělé hrál divizi v Novém Jičíně. Pokud se jeho přestup podaří dotáhnout, tak věřím, že bude přínosem. Z hostovaní se vrací Robert Šmíd, což je odchovanec a kluk, kterého vedu od žáků. Jsem rád, ze z týmu cítí dobrou energii a chce u nás hrát. Samozřejmě máme další hráče vytipované a uvidíme, zda jejich příchod zvládneme uskutečnit.

Ke zkušenějším hráčům se dobře postupně zapojují i naší odchovanci a noví hráči, kteří k nám přišli na přestup. Například Tomáš Zima typologicky, herně i mentálně perfektně do týmu zapadl. Důležitý aspekt pro výběr hráče je i jeho samotný vývoj. Rozhodně bych rád tým doplňoval hráči, kteří prošli ligovými mládežnickými kluby, jelikož se s nimi lépe pracuje po taktické stránce. Nejdůležitějším aspektem, ale zůstává charakter a osobnost hráče, což nám potvrdil i poslední půlrok, kdy mezi klukama vládla dobrá atmosféra, dokázali a dokáží si pomoci, což je vidět i na hřišti.

Již v průběhu sezóny dostávali mnoho šancí mladí hráči z mládeže. Roste v nynější U-19 hráč pro A-tým?
Určitě. Já jsem ve Kbelích prošel od přípravek až k A týmu, takže již zapojování kluků ročníku 2001 a 2002 byla vlastně první odměna práce s mládeží. Teď se zapojují kluci 2003 a 2004 a jsme za to opravdu rádi. Ve Kbelích 10 let chyběli dorostenci, kteří by A-tým mohli doplňovat. Například Filip Odvárka, který ve Kbelich začínal se přes Meteor a druholigový dorost Neratovic vrátil zpátky. Patřil k nejvýraznějším hráčům našeho dorostu a má velkou šanci se do A-týmu zapracovat. Další mladí kluci se k němu budou doufám přidávat. 

Jakým způsobem probíhá začleňování mladých hráčů do A-týmu? Přeci jenom skok do dospělého fotbalu není jednoduchý a tento krok je třeba pečlivě naplánovat.
První věcí je hlavně chuť hráče proces podstoupit, chodit s A-týmem trénovat a postupně se ke starším hráčům připojit. Mentálně je to samozřejmě složitější, ale pokud mají mladí kluci z domova dobrý základ, tak je starší kluci v pohodě přijmou. Velkou výhodu u nás vidím, že třetina kádru je složena z hráčů mladších 23 let. Starší kluci s tím samozřejmě pracují a pokud vidí, že například Míra Zich je od 18 let stěžejním hráčem týmu, Martin Haniak již po příchodu z Dukly v 18 byl člen základní sestavy, tak to musí přijmout. Každý podle svých zásluh (smích).

Tým teď dostal po sezóně volno. Jak bude vypadat program A-týmu po zasloužené dovolené?
Volno po náročné sezóně, hlavně psychicky, je důležité. Kluci mají volno tři týdny. Tým se sejde 14.7. Máme zatím naplánované tři přípravné zápasy, ale určitě budu chtít sehrát ještě jeden přípravný zápas. Kluci se připravují individiálně, mají tréninkový plán a věřím, že přijdou do přípravy kondičně a silově připraveni. 

Moc rád bych chtěl poděkovat všem fandům a podporovatelům klubu. Těším se na jejich povzbuzování v dalších sezónách.